Winship Cancer Research Institute

  • LEED_Facts-EmoryWinship
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare
  • architecture, interior, environmental graphics, higher education, healthcare

Location:    Atlanta, Georgia
Size:    240,000 SF
Budget:    $59,100,000
Completion:    2003
Role:     Architect of Record/Design Architect:
Stanley Beaman & Sears, responsible for Precinct
Master Plan, Interior Design, Exterior Design
Documentation, Construction Administration.  Associate Architect for Exterior Design Through Design Development:  NBBJ

Photographed by Gary Knight

Download PDF

 

Seeking a facility that could be designated a Comprehensive Cancer Center, the client sought a design that would speak to patients with a message of optimism while urging researchers to accelerate discovery. The facility had to fit a restrictive site within a dense medical complex, and achieve contextual harmony with the university’s traditional architecture. The exterior design solution was to cleanly echo the campus’ prevailing Italianate style, with a facade punctuated by an illuminated tower housing a monumental interior stairway. The crisply modern interior, however, reinforces notions of medical and technological sophistication, and evokes the sense of confidence patients seek.

Interior imagery both references biological research and articulates a language of endeavor and affirmation. The openness of the stair tower, connecting all clinical and research floors, is enhanced by transparent glass parapets. Inspirational words are embedded into the landings: “caring,” “courage” and “hope” on the three clinical floors, and “imagination,” “discovery” and “translation” on the laboratory floors above. Custom light fixtures in the main lobby are reminiscent of microscope slides, and on research floors whiteboards along the corridors are lightly etched with the genetic codes of a flower, a butterfly and human being. An image of the double helix, a Winship Cancer Institute logo, is also embedded in the terrazzo flooring in several places. Thus at every turn patients, clinicians and researchers are reminded of one other, and of why they are brought together in a single building.

Narrative by Jonathan Lerner